Dom » Solspace orbitalna zrcala će povećati proizvodnju energije na Zemlji

Oglas

Solspace orbitalna zrcala će povećati proizvodnju energije na Zemlji

Serijska lansiranja višekratnih raketa Falcon 9 iz SpaceX-a smanjila su troškove lansiranja tereta u orbitu na 1500 dolara po 1 kg. Kada velika raketa Starship počne letjeti, cijena će pasti za još jednu trećinu, a kada se te rakete budu mogle koristiti kontinuirano, cijena će pasti na 232 dolara za 1 kg. To je granična razina koja razne hrabre eksperimente u svemiru čini isplativima, a sama lansiranja dostupnima malim privatnim strukturama.

Projekt Solspace znanstvenika sa Sveučilišta u Glasgowu fokusiran je upravo na ovaj faktor cijene. Oni namjeravaju izgraditi potpunu orbitalnu konstelaciju reflektora sunčeve svjetlosti za prijenos na Zemlju. Ovdje će ovu svjetlost primiti tipična polja solarnih ploča i iz nje će se generirati dodatna energija. Rad sustava neće ni na koji način utjecati na svjetlosno onečišćenje; svjetlina reflektirane svjetlosti ne premašuje pozadinsko osvjetljenje za oblačnog dana.

Ideja projekta je koristiti standardne solarne elektrane u vrijeme koje im nije namijenjeno – u zoru i zalazak sunca, kada je prirodno svjetlo minimalno. Međutim, u tim se razdobljima uočava maksimalna potrošnja energije, pa će dodavanje biti korisno. Reflektori u orbiti su konfigurirani tako da tijekom leta iznad Zemlje mijenjaju smjer svjetlosti i “nišane” na odabrane elektrane, a da ne stvaraju probleme svima ostalima.

Možda ti se također svidi

Oglas